Hírmondó felolvasószoftver letöltése Speakboard felolvasószoftver letöltése BsMag képernyőnagyító program letöltése Magic képernyőnagyító program letöltése

Részlet Costa Gavras Ámen című filmjéből (P 04)

A jelenetsor leírása

Egy fúvószenészekből és néhány más emberből álló kis csoport horogkeresztes zászlókat lengetve vonul végig egy település utcáján. Az álldogáló járókelők vidáman integetnek nekik, gyerekek szaladgálnak körülöttük. Egy magasabb szinten lévő kerítésen áthajolva, értelmi sérült emberek nézik önfeledten a menetet, és tapsolva üdvözlik az alattuk elvonulókat.

A következő képsor a fogyatékos otthon (vagy elmegyógyintézet) belső udvarára viszi át a néző tekintetét, ahol nővérek terelgetik, majd állítják sorba a pácienseket. A sor fehér köpenyes orvosok előtt vonul el, akik egyesével rájuk pillantanak, majd mindenkinek a papírjára ráütik a sorsukat eldöntő pecsétet.

Ezt követően egy buszon látjuk a csoportot, ahol az utasok között járkáló nővér mindenkinek tablettát tesz a szájába. A busz közben befordul egy nagy épülettömb (Hadamar) belső udvarára.
A következő képsor már azt mutatja, hogy a különböző korú sérült emberek folyosón haladnak végig egy öltözőig. Nővérek segítenek nekik a vetkőzésben, majd szappannal a kezükben, arcukon várakozó kifejezéssel, mindannyian bezsúfolódnak egy zuhanyozónak látszó kis helyiségbe, és rájuk csukják az ajtót. 

A személyzet egy tagja int egy kint lévő embernek, aki egy karosszéria nélküli teherautó járó motorja mellett áll. Ez azt jelenti a számára, hogy kezdődhet a művelet. A kipufogóra erősített és „zuhanyozó” ablakának sötétítő lamellái közé préselt csövön keresztül elkezdi beengedni a szénmonoxidot a kis helyiségben várakozó emberekre.

(A részlet a filmben a 2:30 és az 5:10 perc között található. Hossza: 2 perc 40 mp).

A jelenetek legfontosabb képkockái erre a linkre kattintva nézhetők meg.

Nyomtatóbarát változat

A modulhoz tartozó dokumentumok:

Modulleírás

Modulvázlat

A modul mellékletei


Kiegészítő anyagok:

Szövegek

Filmek

Fotók

Hanganyag

Honlapok