Hírmondó felolvasószoftver letöltése Speakboard felolvasószoftver letöltése BsMag képernyőnagyító program letöltése Magic képernyőnagyító program letöltése

Szürke betonbuszok német városokban (P 01, P 02)

Szürke betonbuszok német városokban

2008 óta több német városban idézi fel egy-egy buszt ábrázoló emlékmű annak a sok ezer fogyatékos vagy gyógyíthatatlan beteg embernek az emlékét, akik a náci eutanázia program áldozatai lettek az 1940-es években.

A szürke buszok emlékműveit azokról a járművekről mintázták, amelyekkel a tömeges gyilkosságok helyszínére szállították az áldozatokat. A sorozat nyitó képe, a kőbe vésett felirat egy olyan mondatra emlékeztet, amit az egyik ismeretlen áldozat írt valamelyik busz belső oldalára, mialatt haladtak kivégzésük helyszíne felé.

Az első ilyen emlékmű Berlinben készült el, és a Filharmónia épülete mögött látható. Annak az egykori villának a helyén, ahol a programot irányító központ működött egykor. Ennek a helynek a címéről, a Tiergartenstrasse 4-ről kapta a titkos akció a T4 fedőnevet. Magát az épületet a második világháború végén lebombázták.

01 - Wikimédia
02 - Wikimédia
03 - Wikimédia
04 - Wikimédia
05 - Wikimédia
06 - Wikimédia
07 - Wikimédia

A galéria ide kattintva tekinthető meg.

Nyomtatóbarát változat

A modulhoz tartozó dokumentumok:

Modulleírás

Modulvázlat

A modul mellékletei


Kiegészítő anyagok:

Szövegek

Filmek

Fotók

Hanganyag

Honlapok