Hírmondó felolvasószoftver letöltése Speakboard felolvasószoftver letöltése BsMag képernyőnagyító program letöltése Magic képernyőnagyító program letöltése

Minden élet érték

A debreceni Immánuel Otthon fogyatékos fiataljai Ráckevei Annával, a budapesti Csillagház tanulói pedig Bödőcs Tiborral, Dombóvári Vandával, Puskás Petivel és Trokán Annával találkozhattak.

Mind a két helyszínen nagy élmény volt mindenki számára az együtt eltöltött idő. A gyerekek élvezték a hírességek társaságát, szívesen kommunikáltak, érintkeztek a számukra ismeretlen emberekkel. Pláne mikor előkerült az egyik tanteremből egy gitár, így Puskás Peti egy rövid rögtönzött zenéléssel színesítette a kis diákok két óra közötti szünetét. Trokán Anna színésznő betekinthetett a kézműves foglalkozásra, ahol megcsodálhatta a gyerekek remek kézügyességét, és a csodaszép ékszereket, melyet saját kezűleg a tanulók készítettek. Anna bele is szeretett egy fülbevalóba, amit már a helyszínen fel is próbált. Dombóvári Vanda egyből elvarázsolta egy kislány szívét, aki örömmel olvasott a műsorvezetőnek. Jó hangulatban ismerkedett Bödöcs Tibor is a gyerekekkel, aki számára megható volt a találkozás. Ráckevei Anna hatalmas sétát tett az Immánuel Otthonban, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkivel találkozott. Volt olyan kisfiú, aki táncbemutatót tartott, rajzolt, írt, mások speciális eszközzel, kommunikátorral jeleztek, és volt, aki öleléssel fejezte ki a színművésznő számára az örömét.

A találkozások után kérdeztük az ismert embereket élményeikről, tapasztalataikról, fogyatékosságról és az élet értékeiről.

Puskás Peti
Trokán Anna
Bödőcs Tibor
Dombóvári Vanda
Ráckevei Anna

 

Puskás Peti

A fiatalokkal való találkozás után a feltétlen szeretetről beszélgettünk. Peti szerint olyan világban élünk, ahol vigyáznunk kell társainkra, ahol már csak a pénz és a karrier számít. „ Vannak olyan emberek, akik nem tudják kifejezni a szeretet, de nekünk óvnunk, védenünk kell őket.” „A fogyatékosság számomra azt jelenti, hogy valaki nem egyenlő eséllyel indul az életben, másokra kell támaszkodnia.”

Peti számára az elfogadás a legfontosabb dolog az életben. „Elfogadjunk másokat, elfogadjuk mások élethelyzetét, gondolatait, érzelmeit. Megálljunk egy pillanatra a rohanó világban, és elgondolkodjunk azon mik az igazi értékek, mi a fontos, amiért 50,60 évesen is ugyan azt találjuk a másikban. Ez az elfogadás, a szeretet, azért születtünk, hogy közösségbe éljünk, és vigyázzunk másokra.”

Zárszóként egy csodálatos gondolattal búcsúzott Tőlünk:

„Radnótitól tudnék mondani egy sort, ami talán ezt fejezi ki. „S az ég a tengert tükrözi,
a tenger az eget.” Hiszen ez egy gyönyörű sor. Bármit is jelentsen Radnóti által, számomra ezt jelenti, hogy tükröződünk egymásban. És én azt gondolom, hogy ez egy gyönyörűen megfogalmazott gondolat.”

 

Trokán Anna

Pozitív benyomása van a fogyatékos emberekről, közvetlen tapasztalata is van családjában, szerinte sokat tanulhatnánk Tőlük.

„Kicsit önző módon, azért szeretek ilyen helyre menni, mert feltöltődöm, annyi mindent kapok Tőlük. Szerintem Ők nem ismerik a gonoszságot, ők oldják fel a zavart.”

Anna szerint lehet a kihívás mentális vagy fizikális, azt valaki kapja, nyilván ez a szülőknek nagyon nehéz lehet, nagy trauma az elején, de Ők tanítók. „Azt szokták mondani, hogy az Isten 6 nap alatt teremtette a világot, és a 7. napon Őket, azért, hogy a szeretetet hozzák a világra.”

Az nagyobb fogyatékosság a színésznő szerint, ha valaki rosszat akar, gonosz társaival, mintha valakinek nincs például lába, sérült. A belső értékek a fontosak.

„Nincs különbség fogyatékos és nem fogyatékos ember között, ami a szemén van, és ami a lelkéből árad, az a lényeg.”

 

Bödőcs Tibor

A kiszolgáltatottság számára csak egy információ, rengeteg egyéb tulajdonsága van még egy embernek, erények és hibák alapján kell megítélni mindenkit, nem a fogyatékosságuk alapján.

„Nehéz elfogadni a rengeteg tragédiát az életben, ezt a groteszk, vagy a humor segítségével próbálom feldolgozni, hogy a világban rengetek szomorúság van.”

„Szerintem mindannyian fogyatékosságokkal küzdünk, nagyon sokfélével. Mindenki más mértékben, meg másban fogyatékos, hogy mást ne mondjak például halandóak vagyunk mindannyian. Szóval ne legyen egy ilyen különbségtétel állandóan, hogy ők és mi, hanem mi vagyunk, és akkor ezen belül vannak mondjuk hangsúlyeltolódások.”

Tibor számára megható élmény volt a találkozás, felidézte nagypapáját, aki a háborúban elvesztette az egyik kezét, és őt ezzel együtt milyen természetesen tudta elfogadni.

A humorista üzenete, hogy jót tenni jó!

 

Dombóvári Vanda

Elfogadásra neveli a kisgyermekét is, hiszen számára nem téma a megkülönböztetés, Őt is úgy nevelték a szülei, hogy 24 órában gyakorolja ezt, önmagával és másokkal szemben is, ezért ez természetes lett számára és családjának.

„Elfogadni mindent és mindenkit, olyannak amilyen, és akkor talán minket is elfogadnak. Mindig úgy kell viseltetni másokkal, ahogy mi szeretnénk.”

A műsorvezető elmondta, hogy szerinte a legnagyobb segítség, hogy természetesen kell kezelni fogyatékos embertársainkat, nem erőltetve, nem drámaként kell felfogni. Úgy érzi, hogy többszörösét kapja vissza minden esetben, ha segít másokon.

 

Ráckevei Anna

A színművésznő az érzékenység fontosságával indította a beszélgetést, a fogyatékos embereket kihívással élőknek tekinti, jobban szereti ezt a kifejezést sérült embertársaira.

„Elfogadás azt jelenti számomra, hogy természetesen fogadom azt a helyzetet, amiben ők vannak, hogyha szembe kerülök egy kihívással élő emberrel, akkor a maga természetességében kezelem ezt és a segítségére vagyok, hogyha tudok.”

„A kíváncsiság az, ami bennem felerősödik egy ilyen találkozásnál, és a szeretett teljes elfogadás. Rendkívül kíváncsi vagyok arra, hogy ők hogy tekintenek rám, vagy ők hogy tekintenek a világra. Nekik mi az, ami a világból elfogadható.”