Hírmondó felolvasószoftver letöltése Speakboard felolvasószoftver letöltése BsMag képernyőnagyító program letöltése Magic képernyőnagyító program letöltése

A Szövetség ’39 pályázata

A Hortus aequium (Egyenlők kertje) egy akadálymentesített útvonalba beépített szenzoros kert, s egyben olyan emlékhely, amely az akadálymentesített lejáratnak és a benne elhelyezett információs anyagoknak (növények, szöveges anyagok, weboldal-hivatkozás) köszönhetően a fogyatékkal élő emberek és ép társaik számára egyaránt hozzáférhető. Az Egyenlők kertje – amelynek jelentése a használata során teljesedik ki – helyszíne, apropója és eszköze is lehet a fogyatékosság megítéléséről szóló csoportos foglalkozásoknak és terápiás tevékenységeknek. Az emlékmű az akadálymentes hozzáférhetőség és a szenzoros kert által olyan jelenbéli helyzetet teremt, amelyben megszűnnek a képességbeli különbségek és a kertlátogatókban létrejön az egyenlőségélmény. Ez az ideális szituáció, a kirekesztettség-élmény hiánya már önmagában kiindulópontja lehet a szegregációval, a holokauszttal és a társadalmi egyenlőséggel kapcsolatos gondolatoknak, párbeszédeknek, foglalkozásoknak és megemlékezéseknek.

A helyszín – negatívból pozitívat

Projektünk helyszíne a debreceni Nagytemplom mögötti Templomkert Kávézó és Kiállító-terem hátsó bejáratánál elhelyezkedő kihasználatlan külső tere. A Templomkert Kávézó két bejárata közül ez a térrész van ellátva kerekesszék mozgatására alkalmas elektromos emelővel – jelenlegi állapotában ez a környezet azonban inkább a megkülönböztetést hangsúlyozza és nem a helyszínre érkezők egyenlő esélyeit. Elsőként az akadálymentesítés szabályait követő térrendezést végzünk a helyszínen.

Szenzoros kert

A tervezés során a fizikai akadálymentesítéssel párhuzamosan a kommunikációs akadálymentesítésre is nagy hangsúlyt fektettünk, így jutottunk el az emlékkert mint az érzékszerveken keresztül mindenki számára valamilyen módon hozzáférhető környezet gondolatáig. Az akadálymentesített útvonal mentén alakítjuk ki a szenzoros érzékeket stimuláló növényágyakat, amelyek a látás és a tapintás mellett a szaglás és az ízlelés érzékeit is ingerelik.

Kommunikáció a betonfelületeken

A szenzoros kert a Hortus aequium (Egyenlők kertje) esetében nemcsak a beleültetett növényeken keresztül közvetít impulzusokat, hanem az akadálymentesítő felületen és az abba integrált kaspókon keresztül is. Az aktív virágládák között van hőre változó, valamint a szenzorral ellátott darabok között világító és hangot kibocsátó példány is.

Az emlékkert mint oktatási helyszín

A helyszín fizikailag alkalmas oktatási programok lebonyolítására. A Hortus aequiumban különböző kommunikációs eszközök (írott nyelvi elemek, PCS-szimbólumrendszer, BLISS-nyelv, Braille-írás) segítségével válnak mindenki számára hozzáférhetővé az emlékkerttel, az esélyegyenlőséggel, az akadályozottsággal élő személyek és embertársaik együttélésével kapcsolatos információk. Az út végén elhelyezkedő fogadórészre kerül a mindeletertek.hu weboldalra mutató QR-kód, amely az ott található anyagok segítségével lehetővé teszi a fogyatékos holokauszt, mint téma elmélyültebb átgondolását.

Mivel a szenzoros kert egy létező terápiás módszer, segítségével az emlékkert a különböző érzékszervekre ható növényeken keresztül a legsúlyosabban sérült gyermekek/fiatalok számára is megtapasztalható. A Hortus aequiumban lehetőség nyílik a fogyatékkal élő és az ép emberek közös foglalkozására.

Fenntarthatóság – törődés, gondozás

A szenzoros kertet – lévén élő organizmus – gondozni kell. Az állagminőség megóvása érdekében végzett tevékenységek párhuzamba állíthatók a téma iránti érzékenység felkeltésével és a fogyatékkal élő embertársainkkal való együttélést lehetővé tévő kollektív felelősségvállalással. A templom talapzatánál elhelyezkedő akadálymentes, kertesített terület alkalmas munka-rehabilitációs terápiára, így az emlékkertben a sérült fiataloknak és segítőiknek lehetőségük van a növények közös gondozására

A kert gondozásába tervezzük bevonni az otthon dolgozóit és lakóit, valamint a templom karbantartóit, a kávézó üzemeltetőit is. Adott esetben nemzetközi önkéntes programot hirdetnénk meg erre a pozícióra. A gondozás megtörténhet a helyszínre tervezett foglalkozások keretén belül a vezető, sőt akár a résztvevők által is, mert a kert fenntartásához szükséges egyszerű alaptevékenységek elvégzéséhez nem szükséges szakképesítés.

A Hortus aequium (Egyenlők kertje) nemzetközi önkéntes program elindításában az Immánuel Otthon és a Nagytemplomi Református Egyházközség közreműködésére is számítunk. Lehetséges együttműködő szervezetek: ÖDE, 72 óra kompromisszumok nélkül, EDYN = Ecumenical Diaconian Year Network (Utóbbi nemzetközi szervezet partnere Magyarországon a Református Egyház.)

Csapat

A Hortus aequium (Egyenlők kertje) projekt a S’39 Hybrid Design Manufacture munkája.
Baróthy Anna, designer, stúdióvezető (S’39)
Árpás Renátó, formatervező-hallgató (NYME)
Csernák Janka, designer
Csomor Dániel, építész
Kianek Zsófia, gyógypedagógus
Madarász Dóra, tájépítész
Mucsi Emese, kurátor
Szalkai Dániel, designer
Vass Réka, építészhallgató (BME)

Külön köszönet:

Neuzer Zsófia, designer
Urbin Tünde, konduktor