Hírmondó felolvasószoftver letöltése Speakboard felolvasószoftver letöltése BsMag képernyőnagyító program letöltése Magic képernyőnagyító program letöltése

Háttér információk a botlatókövek projektről (P 03)

A botlatókövek (németül: Stolpersteine) macskakőre rögzített, 10 x 10 centiméteres réz emléktáblák, amelyek a nemzetiszocializmus áldozataira (a nácik által deportáltakra, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban elpusztult emberekre, zsidókra, homoszexuálisokra, romákra, politikai ellenzékiekre vagy fogyatékos emberekre) emlékeztetnek. Funkciójuk az, hogy egy pillanatra megállítsák és elgondolkodásra késztessék a járókelőket.

A kövek – ma már Európaszerte – egy német szobrász, Gunter Demnig alkotásai, aki úgy véle, hogy egy embert akkor felejtenek el, amikor a neve feledésbe merül, s ezt akarja megakadályozni. Minden kis emlékkő felirata az „Itt lakott…” szavakkal kezdődik, amit az illető neve, születési idejének és halálának dátuma követ, rövid utalással a sorsára is. A köveket minden esetben az adott személy utolsó, szabadon megválasztott lakhelyén telepítik. Az áldozatok legnagyobb adatbázisa ma a jeruzsálemi Jad Vashem Intézetben található.

Az első köveket a kölni szintók kitelepítésére emlékező művészi akció keretében készítette el Demnig, az 1990-es évek elején. Próbaképpen 1995. január 4-én – engedély nélkül – elhelyezett közülük néhányat Köln egyik utcáján, amiért eljárás indult ellene. A következő ilyen akció helyszíne Berlin Kreuzberg kerülete volt 1996-ban. Ekkor 51 „emlékező macskakövet” épített be az Oranienstraßén a járdába, szintén engedély nélkül. 

1997-től azonban már hivatalos engedély birtokában folytathatta tovább ezt a tevékenységet, aminek eredményeként Európa egész területén rövid időn belül újabb 600 emlékkő épült be a járdákba.

Magyarországion 2007. április 27-én építette be az első botlatókövet Gunter Demnig, a budapesti Ráday utcában.

2013 végéig Németországban több mint 42 500 ilyen követ helyeztek ki. És tervezik a kör bővítését Európa számos országában is.

Mindennek eredményeként fokozatosan létrejön egy folyamatosan bővülő, a kövek hálójából összeálló, óriási, decentralizált emlékmű.

Az angol és német nyelvű honlap ide kattintva érhető el.

Nyomtatóbarát változat

A modulhoz tartozó dokumentumok:

Modulleírás

Modulvázlat

A modul mellékletei


Kiegészítő anyagok:

Szövegek

Filmek

Fotók

Hanganyag

Honlapok